vrijdag 29 april 2011

Nederland schoon

Laatst was er weer een landelijke opschoondag, waarbij een grote groep vrijwilligers zich inzette voor een schoner Nederland.

Op zich is zo'n schoonmaakactie een heel goed initiatief. Ik heb er alleen een kanttekening bij. Er zijn op de wereld namelijk twee categorieen mensen.
Ten eerste de vervuilers en ten tweede de opruimers.

De opruimers maken over het algemeen zelf geen rommeltje van hun omgeving. De vervuilers kan het kennelijk geen biet schelen dat het een bende wordt of ze vinden het opruimen erger dan de vervuiling.

Dit is mijn visie op de vervuiling: Als de vervuilers hun kunstmatige voer van de MacDonalds op hebben, wordt de tas met afval naast de auto gezet. Onderweg gaat de milkshakebeker het raam uit en er is geen enkele vervuiler die er wakker van ligt dat hun afval ergens in de berm blijft liggen. Waarom niet? Nou, omdat er altijd wel weer mensen zijn die het opruimen. Waarschijnlijk ruimde hun moeder vroeger hun kamer op en nu zijn het de gemeente of een groep vrijwilligers die hun afval opruimen. Op deze manier leren ze het dus nooit!

 
Mijn voorstel is dan ook om niets meer op te ruimen wat niet van jezelf is. Laat het opruimen over aan de vervuilers. Laat de politie in plaats van de vervuilers te bekeuren, de namen van de vervuilers op een lijst zetten met ‘aangewezen’ vrijwilligers en geef ze een alternatieve straf, namelijk het opruimen van hun eigen en andermans vuil. Misschien snappen ze het dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten