zondag 17 april 2011

Minder belasting en meer vrijheid.



Tijdens mijn vakanties in Kroatie viel het mij op dat daar een hoop zaken anders zijn geregeld dan hier in Nederland. Ik heb de neiging om te schrijven 'minder goed', omdat de dingen in mindere mate zijn geregeld. Ik maak er niet minder goed van omdat ik dit niet per se minder goed vind. Een paar voorbeelden: In een scherpe bocht in de bergen staat soms geen vangrails; bijna iedereen rijdt zonder helm; in het trottoir zit zomaar een gapend gat.

In Nederland zou zoiets ondenkbaar zijn. De overheid heeft ingegrepen en er kan ons niets meer gebeuren. Verkeersonveilige zaken worden meteen aangepakt en de bromfietser krijgt een bekeuring als hij zijn helm niet opheeft. Gebeurt er onverhoopt toch wat, dan kunnen we een claim indienen bij de verantwoordelijke die er voor heeft gezorgd dat de situatie tegen de verwachting in, niet veilig was.
Hier zit nu eigenlijk het probleem. De mens wordt niet meer in staat geacht om voor zijn eigen veiligheid te zorgen. Alle wegen die we bewandelen zijn voorzien van strobalen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. We zijn een stel watjes geworden!

Als je in Kroatie het ravijn in rijdt, dan is dat je eigen schuld. Hoe kon je ook zo dom zijn om vol gas die bocht door te scheuren. Val je in het gat in het trottoir, dan had je beter moeten opletten. Krijg je hersenletsel omdat je geen helm droeg, dan is dat een gevolg die je kennelijk vooraf hebt geaccepteerd, want anders had je je helm wel opgedaan.

Ongetwijfeld zullen de statistieken uitwijzen dat het hier veiliger is, maar is al deze overheidsbemoeienis wel nodig? Zou het niet beter zijn wanneer de overheid de dingen wat meer los liet? Minder overheidsbemoeienis in ruil voor meer eigen verantwoordelijkheid? Het kost misschien een paar slachtoffers, er zullen vast slachtoffers zijn die er zelf niets aan konden doen dat ze slachtoffer werden, maar de mensen hebben dan wel zelf een keuze. De keuze is om minder belasting te hoeven betalen in ruil voor een grotere vrijheid.

Minder belasting en meer vrijheid. Wie wil dat nu niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten